Sollicitatietips: Tips voor de perfecte sollicitatie

In deze blog post vind je handige sollicitatietips, zodat jij de perfecte sollicitatie kunt doen. Je vindt hier zowel sollicitatietips voor het solliciteren per sollicitatiebrief (motivatiebrief) als sollicitatietips over het te voeren sollicitatiegesprek. In deze sollicitatietips worden de termen sollicitatiebrief en motivatiebrief afwisselend als synoniem van elkaar gebruikt. Hiermee wordt dus hetzelfde bedoeld!

Wanneer je deze sollicitatietips leest is het waarschijnlijk dat je al een bepaalde functie op het oog hebt. Als je op nog meer functies wilt solliciteren om je kansen op een baan groter te maken, zoek dan ook eens in onze vacatures.

Solliciteren: Vóórdat je begint

Voordat je begint met solliciteren is het sterk aan te raden eerst eens na te gaan hoe jij online vertegenwoordigd bent. Google jezelf eens door je eigen naam in te typen. Wat staat er over jou in de eerste tien zoekresultaten? Ga bij jezelf na of dit informatie is waarvan je wilt dat een bedrijf dit over jou te zien krijgt. Pas ongewenste informatie direct aan. Hopelijk is dit nog op tijd veranderd in de zoekresultaten zodra jouw naam opgezocht wordt door het bedrijf waar jij solliciteert. Je kunt er namelijk gerust vanuit gaan dat je even ‘ge-Google’d’ wordt als je ergens solliciteert.

Klik vervolgens eens op ‘Afbeeldingen’ (of: Images) in Google. Bedenk of dit foto’s zijn waarvan jij wilt dat het bedrijf deze ziet. Pas ze aan waar nodig en waar mogelijk.

Tips voor je sollicitatie: de motivatiebrief

Een sollicitatie begint meestal niet met een sollicitatiegesprek, maar met het schrijven van een motivatiebrief (sollicitatiebrief). Zelfs wanneer je door een bedrijf uitgenodigd wordt om te solliciteren (het bedrijf benadert jou in plaats van jij hen), zal een goede motivatie gewenst zijn.

Opbouw van een sollicitatiebrief

Typ je sollicitatiebrief altijd in een apart (Word-)document en voeg deze bij als bijlage bij je e-mail. Typ je motivatie niet in de e-mail. Het wordt tegenwoordig vaak vergeten, maar de officiële opbouw van een sollicitatiebrief is als volgt:

 1. Je eigen naam en adres
 2. Naam en adres van de ontvanger
 3. Je woonplaats gevolgd door een komma en de datum van vandaag
 4. Een regel met: Betreft: Sollicitatie op vacature (gevolgd door de functienaam)
 5. De aanhef (zie het hoofdstuk hierna)
 6. Opening (waar je de vacature hebt gezien en kort waarom je solliciteert)
 7. Motivatie (uitgebreidere toelichting waarom jij geschikt bent voor de functie en waarom je graag bij dit bedrijf wilt werken. Welke bedrijfskenmerken spreken je aan?)
 8. Beargumentering (waarom/hoe jij voldoet aan een aantal van de gestelde functie-eisen. Laat nog wat over voor je CV om ze verder te overtuigen)
 9. Correcte afsluiting (geef hier in elk geval aan dat je je motivatie en CV graag wil toelichten in een persoonlijk gesprek)
 10. Ondertekening (voor een formele sollicitatiebrief gebruik je ‘Hoogachtend’ voor een informele sollicitatiebrief gebruik je ‘Met vriendelijke groet’. Plaats vervolgens je (digitale) handtekening. Dit laatste wordt vaak vergeten. Sluit als laatste af met je voornaam en achternaam. Mocht je geen digitale versie van je handtekening hebben, zet dan je handtekening op een leeg wit blaadje en maak er met je telefoon een foto van met zoveel mogelijk daglicht. Dit plaatje kun je dan ‘bijsnijden’ en invoegen in je sollicitatiebrief.

Sollicitatiebrief: de aanhef

Wanneer je de achternaam van de ontvanger weet, hef dan je motivatiebrief aan met ‘Geachte mevrouw’ of ‘Geachte heer’ gevolgd door de achternaam. Heb je geen naam dan is ‘Geachte heer/mevrouw’ prima als aanhef en niet onpersoonlijk. Als de naam van de juiste contactpersoon immers verstopt is, kan er niet van je verwacht worden dat je een meer persoonlijkere aanhef hebt. Je zou hiervoor eventueel nog wel even op de website van het bedrijf kunnen kijken om een contactpersoon te achterhalen, maar gebruik deze alleen wanneer je echt 99% zeker bent dat dit ook de juiste persoon is. Lukraak de naam van de directeur kiezen is meestal niet aan te raden. Het gebruik van ‘Beste’ gevolgd door een voornaam raden we te allen tijde af, tenzij je zeker weet dat het wel zó’n informeel bedrijf is, dat dit echt gewenst is.


 


Lengte en toon van je sollicitatiebrief

Houd je motivatiebrief kort en bondig. Je schrijft waarom jij van mening bent dat deze functie op jouw lijf geschreven is. Hierbij is het belangrijk dat je met een enthousiaste, maar niet overdreven ‘toon’ schrijft. Je hoeft niet alles volledig tot in detail uit te leggen; enige nieuwsgierigheid kweken bij het bedrijf, zodat ze meer van je willen weten, is alleen maar positief. Het mooiste is als je je sollicitatiebrief op één A4 weet te houden. Een eventuele uitloop naar maximaal twee A4’tjes kan als je het echt niet op één pagina kunt houden.

Tip voor het maken en aanpassen van een CV

Het is zeker aan te raden om je CV naast de functie-eisen te leggen en je CV waar mogelijk waarheidsgetrouw iets aantrekkelijker te maken. Liegen in je CV is niet aan te raden, omdat je hier later juist problemen mee zou kunnen krijgen. Bovendien kom je niet bepaald betrouwbaar over wanneer een bedrijf er bij voorbaat al achter komt dat je gelogen hebt. De kans dat jij dan aangenomen zult worden voor de functie, is dan wel erg klein.

Wat je bijvoorbeeld wel kunt doen is je meest relevante werkzaamheden noemen die je bij een vorige functie vervuld hebt. Ook wanneer bepaalde softwarekennis vereist is, kun je deze benoemen en prominenter naar voren brengen. Bedenk of er wellicht een functietitel is die ook je vorige functie goed omschrijft, maar qua term beter aansluit bij de functie waarop je solliciteert. Hernoem in dat geval je vorige functietitel.

Je CV en de vacaturetekst

Houd bij het schrijven van een motivatiebrief altijd je CV en de vacaturetekst bij de hand. Zo kun je snel inhaken op bepaalde punten en makkelijker uitleggen waarom jij de juiste kandidaat bent. Neem de gewenste functievereisten niet allemaal letterlijk en in dezelfde volgorde over op je CV. Kies een aantal van de belangrijkste, noem deze in een gevarieerde volgorde en gebruik waar mogelijk goede synoniemen. Deze zaken kun je in je CV kwijt onder bijvoorbeeld ‘Persoonlijke eigenschappen’, ‘Vaardigheden’, of ‘Competenties’.

Tips voor werkperiodes op een CV

Als je al een bovengemiddeld aantal werkgevers gehad hebt, kan dit onaantrekkelijk ogen op je CV. Je wilt natuurlijk niet als ‘job-hopper’ overkomen. Wat je hier kunt doen is het volgende:

 • Laat irrelevante banen en (bij)baantjes uit het verleden weg, of noem dit eenmaal ‘diverse bijbanen’. Door dit samen te voegen vergroot je ogenschijnlijk ook de bijhorende werkperiode
 • Vermijd maanden en noem alleen jaren. Dit wekt de indruk dat het om een langere periode gaat, dan het in werkelijkheid is. Hier lieg je niet, maar ga je creatief om met de waarheid ;)

Lengte van een CV

Probeer je CV echt kort te houden, het liefst op maximaal twee A4 pagina’s. Mocht je er een stukje portfolio in verwerken, kun je drie pagina´s aanhouden, maar het portfolio zou je ook los kunnen maken en bijvoegen. Noem alleen hobby’s wanneer dit relevante vrijetijdsbesteding is die aansluiting heeft bij het functieprofiel. Als er interesse is naar je persoonlijke (niet-relevante) hobby’s, bijvoorbeeld wanneer men meer over jou wil weten als persoon, zal dit in het gesprek vanzelf naar voren komen.

Tips voor het sollicitatiegesprek

Door onderstaande sollicitatietips in acht te nemen voor je sollicitatiegesprek, zul je de ingrediënten hebben om een perfect sollicitatiegesprek te voeren en daarmee de kans op de baan die je graag wilt, te vergroten. Als onderdeel van de sollicitatietips vind je hier ook veelgestelde vragen die je kunt verwachten bij een sollicitatiegesprek, tips over hoe hierop te antwoorden en vaak voorkomende gespreksonderwerpen. Kortom: gouden sollicitatietips waarmee jij een prettig sollicitatiegesprek zult voeren en je kansen op de baan aanzienlijk vergroot!

Sollicitatiegesprek voorbereiden

Het grootste gedeelte van het succes van je gesprek zal afhangen van de voorbereiding. Je zult aanzienlijk makkelijker antwoord kunnen geven op gestelde vragen. Bovendien kom je (ook onbewust) zelfverzekerder over. Wanneer je onderstaande tips volgt, is het voorbereiden van het sollicitatiegesprek eenvoudig.

Informatie opzoeken over het bedrijf

 • Bekijk de website van het bedrijf waar je het sollicitatiegesprek gaat voeren. Vaak kun je op pagina’s zoals ‘Over ons’ (of: About), ‘Wie zijn wij’ en/of ‘Wat wij doen’ duidelijke bedrijfsinformatie vinden die je een goed beeld kunnen geven van wat het bedrijf doet en waar het voor staat;
 • Navigeer verder door de website naar de verschillende pagina’s en bedenk vragen over het bedrijf;
 • Typ de naam van het bedrijf in Google en bekijk de verschillende zoekresultaten.

Sollicitatievragen opschrijven

 • Schrijf vragen die in je opkomen (die jij wilt stellen) direct op. Later kun je nog bedenken welke vragen je uiteindelijk wel en niet ook daadwerkelijk gaat stellen;
 • Neem de vacaturetekst erbij en formuleer vragen over de functie, het gewenste profiel, het bedrijf en eventueel de afdeling waar jij gaat werken.

Ken en verkoop jezelf als persoon

 • Bedenk wat je allemaal kunt, wat je persoonlijke kwaliteiten zijn, welke vaardigheden je hebt en hoe deze passen bij het functieprofiel wat zij zoeken. Zo kun je jezelf als het ware verkopen in het sollicitatiegesprek;
 • Lees je motivatiebrief en CV nog eens door. Wat heb je daar opgeschreven wat vragen op kan roepen bij de persoon met wie je het gesprek hebt? Wanneer je bijvoorbeeld ‘Resultaatgericht’ genoemd hebt, zou je een vraag kunnen krijgen: ‘Waar blijkt dat uit? Kun je een voorbeeld noemen uit de praktijk?’
Formuleer voor jezelf alvast antwoorden op mogelijke vragen over je sollicitatiebrief en CV;
 • Helaas niet voor iedereen als vanzelfsprekend: draag gewassen schone kleren en wees zelf ook schoon. Het is niet aan te raden vlak voor het gesprek nog een douche te nemen, omdat je dan het risico loopt dat je ‘leegloopt’ tijdens het gesprek;
 • Draag gepaste kleding. Wanneer je de website van het bedrijf bekijkt, kun je waarschijnlijk wel een beeld vormen van de gewenste kleding. Het mag best netjes zijn, maar functies waar je volledig in pak moet solliciteren, zijn er minder dan je wellicht denkt. Zelfs een colbert is niet altijd nodig. Twijfel je? Ga dan voor ‘smart casual’: Een donkere, nette spijkerbroek, met nette schoenen en bijpassende riem. Daarop een overhemd zonder stropdas, maar mét een colbert. Mocht je het colbert sluiten, laat in elk geval de onderste knoop open;
 • Wees subtiel met parfum tenzij je bij Douglas solliciteert;
 • Als je weet dat je bij zenuwen last krijgt van rode vlekken in je hals, overweeg een coltrui of shawltje aan te doen;

Het sollicitatiegesprek

Hier volgen tips die je kunt volgen voor wanneer je het daadwerkelijke sollicitatiegesprek gaat voeren:

 • Denk eraan: je krijgt maar één keer een kans voor een eerste indruk;
 • Zorg dat je droge handen hebt wanneer je een hand geeft en geef een normale handdruk;
 • Neem een actieve zithouding aan en ‘spiegel’ zo mogelijk de houding van degene die de sollicitatie afneemt;
 • Houd op een natuurlijke manier oogcontact met je gesprekspartner;
 • Praat netjes, niet overdreven en gebruik zéker geen straattaal, zoals ‘je weet toch’ (nee, ook niet ‘u weet toch’). Je mag jezelf zijn, maar wel je zakelijke zelf;
 • Wees enthousiast op een natuurlijke manier;
 • Zorg dat je absoluut niet afdwaalt met je gedachten tijdens het gesprek;
 • Mocht je even kwijt zijn wat je wilde zeggen, bereid je hierop voor dat wanneer dit zou gebeuren, je ontspannen zegt: ‘sorry, ik ben heel even kwijt wat ik wilde gaan zeggen.’ Eventueel kun je vragen of de laatste vraag nogmaals herhaald kan worden. Je zult zien dat je, terwijl de vraag nogmaals gesteld wordt, direct weer te binnen schiet wat je wilde gaan zeggen. Voel je absoluut niet vervelend hierover wanneer dit gebeurt. Zij weten ook dat het normaal is om wat spanning te hebben bij het solliciteren;
 • Wees eerlijk over je ervaring en je kunnen. Je wilt immers graag een functie die bij je past;

Bekijk hieronder veelgestelde vragen in een sollicitatiegesprek.

Veelgestelde vragen in een sollicitatiegesprek

Hieronder vind je de meest gestelde vragen die voorkomen in sollicitatiegesprekken. Houd er rekening mee dat wanneer je een antwoord geeft er ook doorgevraagd kan worden met vragen als: ‘Waarom?’ of ‘Waar blijkt dat uit? Kun je een praktijkvoorbeeld noemen?’

Veelgestelde sollicitatievragen:

 • Wat trekt je aan in deze functie en/of dit bedrijf?
 • Kun je een aantal sterke punten van jezelf noemen?
 • Kun je een aantal zwakke punten van jezelf noemen?
 • Hoe zouden anderen je omschrijven?
 • Waar zie jij jezelf over vijf of tien jaar?
 • Wat zou je nog willen leren?
 • Waarom koos je juist voor die opleiding?
 • Waarom ben jij de meest geschikte kandidaat voor deze functie?
Overige gespreksonderwerpen die vaak voorkomen in een sollicitatiegesprek
 • De reden waarom je weggaat bij je huidige (of vorige) werkgever
 • Relevante (vrije)tijdsbesteding
 • Reden waarom je gestopt bent met een studie
 • Eventueel arbeidsvoorwaarden (het kan ook al in het eerste sollicitatiegesprek aan bod komen, dus houd daar rekening mee)
Sollicitatietips vind je natuurlijk op CheckWerk.nl!